2014. augusztus 13., szerda

Utolsó este Gödön

Maisy rendesen vacsorázott.

Két fénykép készült ma róla.

Figyelte, ahogy Gábor játszik - de csak akkor sikerült lefényképezni, amikor már befejezte és távozott.


Talált egy kellemes nejlonzacskót és belebújt.



2014. augusztus 11., hétfő

Írjam vagy ne írjam?

Azt hiszem, legközelebb hasonló helyzetben nem fogok blogot írni, mert ha bármi negatív történik, csak fölösleges izgalmat keltek a nyaralás közben.
Viszont ha csak a jókat írom, az sem egészen tiszta.
Sajnos Maisy is elkapott valami vírust. Tegnap este nem volt étvágya. Este és reggel szokott jönni, dörgölőzni, dorombolni és kérni enni. Ez tegnap este és ma reggel nem volt. Kapott új kaját, de nem igazán érdekelte. Egész nap Rózsa szekrényében feküldt. Elvittem az állatorvoshoz. Megvizsgálta, megtapogatta. A hasában nem érzett semmi különöset, meg úgy egyébként sem (szóval azért messze nem arról van szó, mint a mi kismacskánknál). De láza azért volt. Kapott két napra szóló antibiotikumot, meg lázcsillapítót, amit holnap és holnapután kell beadnom neki az "űrhajós kaja" után (tubusban valami, amiben mindenféle jó van és erőben tartja a macskát). Úgyhogy izgulni nem kell, de nem örülök neki, hogy ilyesmi történt vele itt a vendégség közben, sajnálom.

2014. augusztus 9., szombat

Szabadság-vágy

Ma délután/este nyárson sütögettünk a kertben. Sokszor nyílt a teraszajtó. Maisy szemfüles volt és kétszer is kiszökött, pedig igyekeztünk gyorsak lenni (egyszer én magam álltam az ajtóban és láttam). Mindkét alkalommal a terasz melletti bokrokban lapult meg és ismerkedett, nem ment messzire. Nyitvahagytuk a teraszajtót, hogy vissza tudjon szaladni, ha kiugratjuk a bokorból, de inkább a nyúlketrec alá futott. Szerencsére nem a menekülés, hanem a társaság/felfedezés motiválja (Sárkányka ma este már teljesen egészségesen játszott a teraszon), így viszonylag könnyen el tudtam kapni mindkétszer. Később azt is láttam, ahogy a résnyire nyitott tolóajtót próbálta a mancsával kinyitni. Okos állat. Igyekszünk óvatosabbak lenni.

Izgalmak

Az elmúlt hét macskafronton sem telt izgalmak nélkül - de már túlvagyunk rajta. Eddig nem írtam róla, mert nem akartam sem félinformációkat írni, sem pánikot kelteni - de most már nincs min izgulni.
Amikor Matyi született (a múlt csütörtökön, meg még egy-két napot), a gyerekek anyósoméknál voltak. A múlt pénteken hazaugrottak egy kicsit délután. Amikor az első körüket tették a kertben, Gábor azzal jön, hogy az egyik kismacska fekszik a füvön és nem mozdul. Valóban. Sajnos elpusztult. Eltemettük.
Aznap este még nem aludtak itthon, de láttam, hogy a másik zsemleszínű kismacska is mintha rossz bőrben lenne. És tényleg romlott az állapota, hamar el is pusztult. Azt gondoltuk, valamelyik szomszédnál talán rovarirtót evett. Ezért aztán a gyerekek kedvencét, Sárkányt nem engedtük ki a szobából, nehogy látogatóba menjen a környéken és ő is egyen valamit.
De sajnos ő is elkezdte rosszul érezni magát. Ekkor elvittem állatorvoshoz, mert valószínűnek tűnt, hogy nem evett semmi rosszat, de elkaptak valami betegséget. Elég rossz bőrben volt, hasmenése volt, kiszáradt. Nem gondoltuk, hogy túléli, de legalább tudni szerettem volna, hogy mi baja van és megelőzni, hogy Maisy is erre a sorsra jusson.
Sárkány infúziót kapott, antibiotikumot is és mindenfélét. Elkülönítve tartottuk a fenti fürdőszobában, hogy jobban lássuk az állapotát és hogy mi jön ki belőle. Első nap a gyerekek felváltva diktálták belé a vizet fecskendőből félóránként. Jobban is lett. De összesen három látogatásunk volt az állatorvosnál, mire azt mondta, hogy másnap már nem kell hozni. Még mindig nem a régi önmaga, de már tényleg sokkal jobb. Maisy nagyon hivogatja játszani, de most már a biztonság kedvéért inkább nem engedjük össze őket.
Az állatorvos egyébként azt mondta, hogy egy ilyen hasmenés egy tíz hetes macskára sokkal veszélyesebb, mint egy egy évesre. Valószínűnek tartjuk, hogy az anyjuk is túlesett rajta, mert nagyon lefogyott - de ő nem volt életveszélyben.
Maisy szereti a macskatársaságot, hívogatja őket (még az anyamacskához járó, a gyermekeit - illetve most már csak egy gyermekét látogató kandúrt is) de most már felügyelet mellett sem eresztjük össze őket.
Az állatorvossal kapcsolatban érdekesség, hogy kiderült, távoli rokonunk (nagyszüleink voltak  unokatestvérek, ha minden igaz).
És további megnyugtatásként írom, hogy Maisyn végig semmi jelét nem láttuk annak, hogy kicsit is rosszul lenne. Végülis csak néha kicsit játszott Sárkánnyal, de nem szoptak egy macskamellet.
Virág szerint csak felesleges izgalmakat keltek azzal, ha mindezt leírom, de úgy érzem, így tiszta és tényleg túlvagyunk rajta úgy, hogy Maisynek semmi baja nem lett - sőt, tulajdonképpen áttételesen Sárkány is neki köszönheti az életét.

2014. augusztus 7., csütörtök

2014. augusztus 2., szombat

Játszótársak

Néhány fénykép a legutóbbi bejegyzéshez.










Kismacska-nagymacska

Ma reggel azt láttam, hogy a teraszajtónál kívül nyávog az egyik kismacskánk (a legbátrabb, a gyerekek Sárkánynak nevezték el), hogy engedjük be. Maisy pedig vele szemben bent hívogatóan murrog. Kíváncsi lennék, hogy mit akar. A múltkori tapasztalatok alapján sok jóra nem számítottam, ezért nem is engedtem be Sárkányt, aki el is ment. De Maisy kitartóan murrogott, egyre kétségbeesettebben.
Gondoltam, felügyelet mellett kipróbálom, mi történik. Behívtam Sárkányt. Óvatosan közeledtek egymáshoz, összeérintették az orrukat, megismerkedtek. Maisy szemmel láthatóan játszani szeretne a kicsivel. Persze jóval nagyobb, mint a másik, és ha játékosan felemeli a mancsát, Sárkány megijed. De csak felpúpozza a hátát. Ettől Maisy megszeppen. De továbbra is murrog, szalad a másik után, próbál játszani vele. Játszanak is. Ugyanúgy, mint a kicsik kint, csak éppen Maisy hatalmas  a másikhoz képest. Mindenestre azért egyedül hagyni őket nem fogom.

Tálka

Pár napja történt, de most írom meg: Virág nézte, hogy Maisy miért szemenként eszi a száraz eledelt. Ennyire ínyenc? Jobban megnézte és azt látta, hogy a bajsza evés közben hozzáér az üvegtálka széléhez - ami állítólag a macskáknak idegesítő. Kipróbáltunk egy macsaketető tálat (szélesebb, a belső bemélyedésnek nincs bent pereme, vagyis nem marad benne az étel a szélén - kívül pedig lefelé szélesedik, nem borul fel még akkor sem, ha belelép a cica). Úgy tűnik, ebből kényelmesebb ennie.

2014. július 31., csütörtök

Matyi

Matyi nem fogja simogatni Maisy-t. De most mégis felrakom a képét, mert ma született. Későn értem haza a kórházból, ezért Maisy ma későn kapott vacsorát. Viszont véletlenül fél adag helyett egy egész tasaknyi kaját kiöntöttem neki :-)


2014. július 30., szerda

Ibolya

Nem tudott aludni.



A kötelező tisztálkodás...



Virág készített egy képet az egyik kismacskáról délután...

Kismacskák ejnye-bejnye

Nagyon szemtelenek a kismacskák. Ma kétszer is előfordult, hogy akaratom ellenére besurrant egy-egy a résnyire nyitott teraszajtón. Nem tartanak sokáig ezek a látogatások, hamar kipateroljuk a betolakodókat.
Az első egyenesen Maisyke ételéhez ment és megkóstolta, miközben a tál gazdája a hordozójában hevert - az pedig csak nézte.
A második alig távolodott el a teraszajtótól, már tudta, hogy el akarom kapni, ezért a kanapé mögé rohant. Maisyt izgatta a helyzet, ő is igyekezett a kanapé mögé. Elhesegettem onnét és próbáltam minél jobban beférkőzni a fal és a kanapé közé, hogy lássam, hol van a kismacska. Azt gondoltam, bemászott a kanapé ülése alá. Nagy nehezen sikerült benéznem úgy, hogy Maisy-t is távol tartottam onnét. Persze nem volt ott. Körülnéztem és láttam, hogy ő is Maisy ételét kóstolgatja. Ez azért tényleg disznóság... "mentem az életét", ő meg rájár a másik kajájára...
Mintha egy harmadik alkalom is lett volna... amikor egy kismacska egyenesen Maisy üres hordozójában keresett menedéket...
Egyébként nem történt semmi különös. Maisy vagy elbújt valahová pihenni a gyerekszobában - csak egyszer láttam a hordozójában. Annál többet láttam az ablakban nézelődni. Ilyenkor este pedig, amikor nyugalom van, elhever a nagyszoba közepén.

2014. július 29., kedd

Ma nincs fénykép

Volt néhány helyzet, ami fényképtéma lett volna, de vagy nem én voltam ott, vagy lekéstem az eseményt.
Virág mesélte, hogy leült a papaszánba olvasni és Maisy odakuporodott mellé.
Este láttam, hogy Maisy egyedül beugrik a papaszánba és ott láthatóan jól érzi magát. Mire elmentem a fényképezőért, Tika is beült a papaszánba és Maisy hamarosan odébbállt. (Ma már láttam, hogy Maisy hagyta, hogy Tika megfogja és megsimogassa, de abból a helyzetből is hamar kilépett - Tika kicsit erőszakosan próbálkozik a macskasimogatással.)
Vacsora közben azt láttam, ahogy Maisy az ablakban ül és nézi, hogy az ablakpárkányon két kismacska kergetőzik.
Úgy látszik, kezd egy kicsit hétköznapi lenni itthon Maisy. De azért majd még szeretnék legalább a gyerekekkel egy-egy képet feltenni.

2014. július 28., hétfő

Felfedezés

Maisy rájött, hogy a nagyszoba ajtajából az egyik üveg hiányzik. Felfedezte a tetőtéri részt is.


Tegnapról két fénykép

A kinti macskatársadalom:


És ezt bentről nézve:


Tegnap láttuk, hogy bentről figyeli a kinti macskákat. A teraszajtónál egy padon aludt az egyik kicsi. Maisy bentről próbálta megérinteni, de nem sikerült. Úgy tűnt, szívesen játszana velük.
Virág ma kipróbálta, hogy behozta az egyik kicsit. Először mereven nézték egymást, aztán amikor a kicsi megmoccant, Maisy fújni kezdett. A kicsi nagyon megijedt, de azért ő is elkezdett fújni. Ekkor Virág visszavitte kintre.
Nekem is volt egy esetem, amikor Sziszka véletlenül beszökött a nagyszobába mellettem, amikor bejöttem a teraszról. Először Maisy fújt, mire Sziszka rátámadt. Szerencsére még messze voltak egymástól, elkaptam és kiraktam.
Úgy tűnik, nem szívesen barátkoznak.

2014. július 27., vasárnap

Zsivaj

Egyre nagyobb a zsivaj itthon - Rózsa és Gábor is hazaért ma, de úgy látszik, Maisy kezdi szokni, nem bújik el. Rózsához elég hamar odabújt. Lefényképeznem nem sikerült.

2014. július 26., szombat

Életképek

Ma már nekem is hanyatt vágta magát, hogy simogassam.


Szívesen ül az ablakban és néz kifelé.



Kíváncsi, hogy a többiek mit csinálnak.

2014. július 25., péntek

Esti képek

Mosakodás előtti nyújtózkodás


Virágnak hagyja magát simogatni



Az első dorombolás

Egészen felbátorodott már Maisy. Most este, amikor enni adtam neki, már miközben tetem ki, odajött és dörgölőzött, aztán dorombolt. Jóízűen evett - eddig inkább csak úgy ímmel-ámmal.
Még egy valamit elefelejtettem: tegnap az egyik kanapé mögül előkerült egy fonalgombolyag. Ma reggel az láttuk, hogy a papaszán mögött bújva azt görgeti jobbra-balra.

Egyre otthonosabban


Hogy telt az első éjszaka?

Az eredménye alapján jól.
Használta az almot (ennek örülünk :-) ).
Úgy tűnik, hogy a dolgozószoba egyik rejtett zugában húzta meg magát.
Mivel ma itthon kezdtem dolgozni, amikor kiment a szobából, kicsuktam, hogy ne zavarjuk egymást. A nagyszobában a papaszán mögötti sarokban is jó helye van.
Reggel és délelőtt tovább bátorodott. Virág lába körül sündörgött és dörgölőzött a konyhában. Megszaglászta a gyerekeket. Ibolyán megérezte a mi macskánk szagát, ez nem tetszett neki. Sziszka sem örül a birtokháborításnak. De kezelhető a helyzet. Csak arra kell figyelni, hogy ne legyenek egy szobában, amikor Sziszka alkalmanként bejön. Ajtó pedig van :-)

2014. július 24., csütörtök

Első este

Előkerült. Amikor kicsit csendesebb lett a lakás, alaposabban körülnézett. Ellenőrizte az almot és evett is.

Gödre érkeztünk

A vonatút eseménytelenül telt. A megérkezés után elrendeztük a sarkot, ahol az alom lesz, illetve a hordozója is nyitva áll a közelben, a papaszán és a fal között. Tálalva.
Az ételt, amit Maisy nem szeret, a mi macskáink egy nyalásig felfalták (mármint egy csomagot belőle).
Ibolya ragaszkodott hozzá, hogy ő vehesse ki a hordozóból. Sajnos nem az történt, amire ő számított - hogy majd az ölébe ugrik és hozzá bújik, hanem amint kijöhetett, elindult körbe a szobában. Először a seprűt szaglászta meg alaposan, aztán a szekrények környékét, végül eltűnt az egyik kanapé mögött, illetve benne. Jelenleg sincs szem előtt.
Az előbb megpillantottam az íróasztal alatt, de már el is bújt. A gyerekek remélik, hogy hamar elő fog jönni - de ezt ők már csak holnap láthatják.